top of page

Bedrijfs-en arbomediation

BEDRIJFS-EN ARBOMEDIATION

 

Conflicten, ruzies en meningsverschillen op het werk komen dagelijks voor. Op de werkvloer kan een klein misverstand al snel groeien tot een vervelende situatie. Door trots, angst of onzekerheid wordt er dan niet over gesproken. Met andere woorden; er wordt niet gecommuniceerd. Er zijn allerlei redenen om niet te communiceren. Een mug wordt hierdoor een olifant en een olifant is nou eenmaal lastiger te benaderen dan een mug.

Hierdoor ontstaan tussen collega’s of tussen medewerker en manager, wrijvingen en spanningen die niet zelden oplopen tot een onwerkbare sfeer. Dan zijn er gesprekken nodig om weer samen de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het kan zijn dat de olifant inmiddels zo groot is dat een constructief gesprek niet eens meer lukt. Als mediator- en dus als neutraal persoon- maak ik de mug weer helder en duidelijk en kunnen beide partijen zich samen focussen op de oorsprong en oplossing van het probleem.

Argumenten, standpunten en belangen komen in een mediationgesprek allemaal aan bod. Uiteindelijk gaat het om de belangen van beide partijen. Want als de belangen duidelijk zijn voor partijen dan kan er gepraat en nagedacht worden over een oplossing.  Mediation vindt altijd plaats onder vertrouwelijkheid. Dat betekent dat alles dat wordt besproken tijdens de mediation, tussen de partijen  en mij blijft. Desgewenst kan de werkgever een verslag krijgen. Hierin staat de voortgang van de mediation en de inschatting van hoeveel gesprekken er nog nodig zijn. In dit verslag staat nooit de informatie die met mij is gedeeld in de gesprekken. In de mediationovereenkomst staat de vertrouwelijkheid beschreven en daar wordt voor getekend door de beide partijen en door mij.

Voor werkgevers kan een mediationtraject tussen werknemers veel winst opleveren. Beide werknemers kunnen weer productief aan de slag, ze kunnen weer in het team volledig functioneren en de sfeer kan weer optimaal worden. Doordat de communicatie is verbetert en de medewerkers weten wat ze aan elkaar hebben, is dit een duurzame manier van conflictbemiddeling. Dit voorkomt vervelende situaties als verzuim, het inschakelen van advocaten en het traject van een vaststellingsovereenkomst. Mocht er toch een vaststellingsovereenkomst nodig, dan kan ik u daarbij ook van dienst zijn.

bottom of page