top of page

bedrijfsmediation arbomediation in regio Leiden en regio  Amersfoort

Bemiddeling

 

Bij conflicten wordt bemiddeld. Als vader of moeder sus je de ruzies tussen de kinderen. Als je partner een conflict heeft raad je hem/haar aan met diegene te gaan praten. Als iemand in je omgeving een conflict heeft luister je naar beide verhalen. Als neutraal persoon kan je in de helikopter zitten en het hele plaatje zien. Ik ben de neutrale persoon bij mediation. Door allerlei soorten van interventie komen 2 personen tot een goed gesprek. Dat gaat niet zomaar. Eerst moeten oud zeer en emoties uitgesproken worden. Die spelen vaak een grote rol in de communicatie of juist het gebrek daaraan. Door boosheid, wraakgevoelens, jaloezie, angst en onzekerheid kan je niet komen tot een rustig en open gesprek. Die emoties zijn vaak de reden om niet eens een gesprek te willen. Maar wat nou als die emoties gewoon uitgesproken kunnen worden terwijl de ander daarnaar luistert, over nadenkt en een reactie op geeft?  Als dat achter de rug is kan er gesproken worden over waar het nu om gaat, wat precies het probleem is en hoe dat ontstaan is. Doordat ik vragen stel en laat praten, komen mensen vaak tot inzichten waar ze zelf niet aan hebben gedacht. En die inzichten kunnen weer leiden naar begrip voor de ander, begrip voor het probleem en het besef dat er een oplossing kan komen.

 

Je kunt mediationgesprekken het beste vergelijken met een ijsschots. De bovenkant, boven water, is oppervlakkig en die kan iedereen zien. Het gedeelte onder water is niet zichtbaar en vaak zitten daar juist de oorzaken van een probleem. Begrijp me niet verkeerd; als ik het over een probleem heb bedoel ik niet dat het altijd een zwaar, duister, traumatisch iets moet zijn. Een groot probleem (olifant) kan heel goed eigenlijk een klein probleem (mug) zijn, dat in de loop der tijd als iets groots gezien wordt. Zo kan een klein probleem ook voelen; als een enorme berg. Omdat er niet over gesproken wordt, wordt het alleen maar groter voor iemands gevoel. Tijdens de mediationgesprekken verdwijnt de bovenkant van de ijsschots. Want die doet er niet toe. Het gaat om wat eronder zit.

 

Angst is een grote factor om ergens niet over te willen praten. Angst voor de gevolgen, angst om iemand te kwetsen, angst om zelf gekwetst te worden en angst om jezelf bloot te geven. Jezelf kwetsbaar opstellen werkt vaak in de hand dat de ander dat ook doet. En dat is juist nodig om samen verder te kunnen. Mediation is dus geen therapie voor een persoon. Het is een veilige, betrouwbare manier om 2 mensen die een conflict met elkaar hebben in gesprek te laten komen en blijven. Met als doel een oplossing voor het conflict, waar samen over is nagedacht en waar jullie allebei tevreden mee zijn. Dan is de kans dat het op de lange termijn standhoudt, vele malen groter.

bottom of page